Гуліч М.П., Петренко О.Д.

Лабораторія профілактики аліментарно-залежних захворювань, ДУ «Інститут громадського здоров’я ім,  О.М.Марзєєва НАМН України»

  1. Слідкуйте за якістю продуктів, перевіряйте терміни придатності, дотримуйтесь умов зберігання та правил гігієни. Виключіть з раціону дитини продукти, що швидко псуються – торти, тістечка з кремом, не купляйте випічку з м’ясом, м’яким сиром. Адже літо – час пікової захворюваності на харчові отруєння та кишкові інфекції.
  2. Забезпечте оптимальний питний режим дитини! Пам’ятайте, для кожного віку – своє оптимальне споживання рідини. 1-3 річна дитина потребує приблизно 1 л рідини на добу, дошкільник – 1,4 л, діти шкільного віку – 1,7-2,2 л.
  3. Віддайте перевагу негазованій питній воді, домашнім не солодким компотам, чаю. Давайте дитині питну воду та напої рівномірно, протягом дня, невеликими порціями. Не давайте дітям солодкі газовані напої.
  4. Майте на увазі, інтенсивні фізичні навантаження (заняття спортом, танцями, рухливі ігри) сприяють додатковій втраті рідини організмом, яку необхідно компенсувати.
  5. Обмежте споживання дитиною цукру та продуктів з ним, солі та солених продуктів а також продуктів, що містять смако-ароматичні речовини та гострі спеції. Все це викликає спрагу.
  6. Включайте в харчування дитини якомога більше свіжих овочів та фруктів, при приготуванні страв використовуйте сезонні продукти.
  7. В жаркий період обмежте споживання жирних м’ясних страв, насичених м’ясних бульйонів, ковбасних виробів та гострих сирів. Натомість запропонуйте дитині овочеві та круп’яні страви, в якості джерела білка – страви з молока, яєць, риби, нежирного м’яса.
  8. Обов’язково включайте в раціон харчування дитини перші страви на овочевому, на ненасиченому м’ясному, або рибному бульйоні – супи, борщі, розсольники та особливі «літні» варіанти – окрошки, холодні борщі, гаспачо, тартар тощо.